Adam Algargoush (30) is geboren in Saoedi-Arabië en woont nu elf jaar in Nederland. Hij kan zich prima verstaanbaar maken in het Nederlands, maar mist soms net even de kleine nuances. Hoe breng je een boodschap met het juiste gevoel over? En hoe ga je om met kritische vragen van patiënten? Dat leert hij elke zaterdag op een taaltraining die TalentCare voor hem regelde.

“In Nederland is de dynamiek tussen een zorgverlener en patiënt anders dan ik gewend ben. Patiënten kunnen best kritisch zijn. Ik heb stage gelopen in Ierland, en daar gaan patiënten sneller mee met het advies van een zorgverlener. Die zal het wel weten, denken ze dan. Hier stellen mensen meer vragen en zoeken ze meer zelf op.

Het gesprek is daardoor minder eenzijdig. Dat is goed, vind ik. Er is sprake van samenwerking tussen de patiënt en zorgverlener in de spreekkamer en de patiënt heeft meer autonomie om zelf een beslissing te nemen.”

Interculturele communicatie

“Over zulke interculturele communicatie leer ik tijdens de training Nederlands voor de gezondheidszorg. TalentCare heeft die training voor me geregeld. Ik heb meerdere taalcursussen gedaan en heb de benodigde certificaten behaald. Maar ik heb de taal grotendeels online geleerd, tijdens de coronacrisis. Bovendien had ik vooral buitenlandse vrienden tijdens mijn studie. Daardoor miste ik wat communicatie-ervaring.

“Ik ben heel gelukkig, maar het is qua werk niet altijd makkelijk geweest

Goed communiceren gaat verder dan alleen de taal leren. Ik hoorde bijvoorbeeld vaak dat ik de nuances miste. Die leer je niet uit een boek. Daarom is de training heel fijn. Elke zaterdag krijg ik privéles en oefenen we gesprekken. De training is specifiek gericht op de zorgsector en gaat niet om woordjes leren, maar over het stuk dat daarna komt: hoe communiceer je, ook non-verbaal? Welke sociale cues zijn er in Nederland? En welke verwachtingen hebben mensen hier van een arts?”

King Abdullah University Scholarship

“Na mijn middelbare school realiseerde ik me dat ik de zorg in wilde. In Dammam, de stad waar ik vandaan kom, werd ik afgewezen door de universiteit. In plaats van naar een andere universiteit in Saoedi-Arabië te gaan, wilde ik liever naar het buitenland. Dus meldde ik me aan voor het King Abdullah University Scholarship. Dat is een programma waarbij Saoedi’s een opleiding in het buitenland kunnen volgen. Maastricht University was een van de weinige opties met een Engelstalige studie in Europa. Om die reden ben ik in 2011 naar Nederland verhuisd.”

Niet altijd makkelijk geweest

“In eerste instantie dacht ik na mijn geneeskundestudie gewoon terug te gaan naar Saoedi-Arabië, zoals mijn medestudenten. Maar na al die jaren ben ik er gewend aan geraakt om hier te zijn. Dit voelt nu als mijn thuis. Ik ben heel gelukkig, maar het is qua werk niet altijd makkelijk geweest. Tot ik via een oud-collega in de ouderenzorg hoorde over TalentCare. Ik vertelde haar over mijn worstelingen en zij tipte TalentCare.

Bij TalentCare krijg ik de kans om mij verder te ontwikkelen

Naast de taaltraining spraken de ontwikkelmogelijkheden me aan. Na mijn afstuderen wilde ik me graag verder ontwikkelen; ik had behoefte aan onderwijs, aan een begeleider, een coach. Bij TalentCare heb ik dat gevonden. Het voelt als een grote familie.”

Werkplek in de psychiatrie

“Mijn allergrootste ontwikkeldoel is communicatie. Binnenkort begin ik aan een module, waarin ik ook leer over persoonlijk leiderschap. Dat concept is nieuw voor me. Volgende week start ik ook op een nieuwe werkplek, in het FACT-team binnen GGz Centraal, als arts-assistent. Wat ik hierna ga doen, weet ik nog niet. Ik wil eerst allerlei richtingen ontdekken en dan hopelijk in 2025 met een opleiding beginnen. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet.”

Meer weten over werken én ontwikkelen?

Wij begeleiden artsen van ANIOS naar AIOS. Met ons ontwikkeltraject ontdek je welk specialisme en welke werkplek het beste bij je passen. Ontdek meer over onze ontwikkelprogramma’s voor artsen.