Yana Alvarez Hensen werkt sinds maart 2023 bij TalentCare. Haar eerste werkplek was in de psychiatrie, op een revalidatieafdeling voor neuropsychiatrische aandoeningen: “In de psychiatrie is het werk als ANIOS lekker gevarieerd, van bewegingsonderzoek tot het testen van cognitieve functies.“ Yana neemt je mee in haar werk als ANIOS psychiatrie.

Dagstart in de psychiatrie

“Als ANIOS psychiatrie op een revalidatieafdeling begint mijn dag om half negen met een cruciale digitale overdracht. Deze ochtendoverdracht vormt de ruggengraat van mijn start, ik hoor alles wat er in de avond en nacht gebeurd is. Dit moment geeft mij inzicht in dringende kwesties en bepaalt mijn prioriteiten voor de dag.

Rond negen uur ga ik naar de afdeling om te kijken of acute zaken zijn die vandaag aandacht vragen. Of het nu gaat om vragen van patiënten of verpleegkundigen, beleidskwesties of somatische zorgbehoeften van patiënten. Hoewel we een huisarts hebben op maandag en donderdag voor de somatische zaken, doe je als ANIOS psychiatrie wel de eerste beoordeling voor de somatische klachten.”

Gevarieerde taken

“Mijn dag vult zich daarna met veel verschillende afspraken, variërend van nieuwe opnames tot het bespreken van behandelplannen en het voeren van voortgangs- of eindgesprekken. Elk van deze afspraken brengt een nieuwe uitdaging met zich mee en vereist een specifieke benadering. Ook neem ik test af bij patiënten, zoals het globaal testen van de cognitieve functies met een MOCA, een depressie vragenlijst afnemen (bijvoorbeeld de MADRS) of een bewegingsonderzoek uitvoeren. Deze tests bieden waardevolle inzichten die dienen als leidraad voor verdere behandeling.

Verder maak ik ook regelmatig samen met een patiënt een begin aan een crisis signaleringsplan. Mijn ontwikkeling gaat hand in hand met het voeren van gesprekken. Van aanvankelijk onder supervisie tot nu zelfstandig, waarbij belangrijke tussen- en eindgesprekken nog altijd samen met de supervisor plaatsvinden. Ik vind het altijd goed om te sparren over de beste volgende stappen voor de desbetreffende patiënt. Deze gesprekken zijn waardevolle leermomenten die mijn groei als professional en ANIOS psychiatrie zeker bevorderen. Het is heel fijn om te weten dat er altijd ruimte is voor overleg en het delen van inzichten.”

Multidiciplinair Overleg als ANIOS psychiatrie

“Een hoogtepunt van de week is het Multidisciplinair Overleg (MDO) op donderdag, waar het volledige behandelteam samenkomt: verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, trainers, de psychiater en ik als ANIOS psychiatrie. Hoewel we een revalidatie afdeling zijn, komen er ook veel patiënten met diagnostische vraagstukken. Hierdoor zitten we eigenlijk altijd wel met een op te lossen puzzel, wat mijns inziens het werk lekker uitdagend houdt. Het MDO is dan ook de uitgelezen kans om vanuit alle hoeken informatie te verzamelen over de patiënt en samen te kijken wat er aan de hand is en wat de patiënt nodig heeft. Zo komen we tot het meest volledige advies.”

De dag afsluiten

“Voordat ik mijn dag als ANIOS psychiatrie afsluit, zorg ik ervoor dat alle vragen zijn beantwoord en dat alle lopende zaken zijn afgehandeld. Deze laatste ronde is cruciaal om de dag op een georganiseerde en voldane manier te eindigen.”

Yana’s dagen als ANIOS psychiatrie zijn een boeiende mix van uitdagingen, leermomenten en routine. Ze sluit haar dag af met een treinreis naar huis, wetende dat elke stap die ze heeft gezet een bijdrage heeft geleverd aan de zorg voor haar patiënten en het team.