Chief Zin in de Zorg Officer: Missiegedreven ondernemen

TalentCare oprichter Stefan Ottenbros heeft sinds eerder dit jaar een gloednieuwe functie waar een unieke functietitel bij hoort: Chief Zin in de Zorg Officer (CZO). “Een functie die aansluit op de missie van TalentCare.” Wij spraken hem over deze gloednieuwe missie en de oorsprong van zijn nieuwe rol.

Stefan heeft TalentCare in 2016 opgericht. Zijn grootste motivatie? Dat was zijn moeder die jarenlang in de zorg werkte. “Door de verhalen die zij vroeger aan de keukentafel vertelde, zag ik in hoe essentieel het is dat zorgprofessionals het naar hun zin hebben tijdens hun werk. Enerzijds hoorde ik van haar dat er enorm veel bezieling is. Zorgprofessionals willen graag voor de ander zorgen, maar zorgen tegelijkertijd vaak ook slecht voor zichzelf. Er moest meer ruimte komen voor ontwikkeling om de toenemende druk aan te kunnen. En dat is nu nog steeds een actueel thema. Want de druk in de zorg wordt alleen maar groter, de zorgkloof gaan we niet meer dichten.”

“Toen ik 18 was, heb ik met artsen meegelopen in een ziekenhuis, omdat ik overwoog om geneeskunde te studeren. Ik weet nog goed dat ik het prachtig vond om te zien hoe bevlogen alle dokters waren die ik ontmoette die dag. Maar ook dat er enorm veel van ze gevraagd werd. Je moet dit echt wel als een roeping zien, om dit vol te houden. Er is dus maar één ding echt belangrijk: zorgprofessionals die in hun kracht staan en de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Zodat ze met zin naar hun werk blijven gaan. En dat is precies waar bij TalentCare de nadruk op ligt.”

Met TalentCare brengen wij dus de Zin in de zorg. “Afgelopen jaar hebben wij hard gewerkt om onze missie te vorm te geven. Met zin naar je werk gaan, zingeving ervaren tijdens je werk en zinvol werk uitvoeren staan hierbij centraal. Deze drie thema’s meten wij met een wetenschappelijk geformuleerde vragenlijst: de Zindicator®. Dit maakt dat onze missie is om een Zindicator® hoger dan een 9 de norm te maken in Nederland. Een onwijs mooi doel dat niet binnen nu en een aantal jaar behaald is. Hiervoor moeten we nog veel doen.” 

“Alleen als je jezelf écht durft aan te kijken, groei je het meest”

Stap voor stap: zorgprofessionals ontwikkelen

Om deze missie te kunnen bereiken, focussen we allereerst op het ontwikkelen van zorgprofessionals. Hiervoor heeft Stefan met zijn team mooie plannen gemaakt voor de komende jaren. “We bieden onderwijs aan in de vorm van leergangen, waarbij een zorgprofessional een heel kwartaal met een leergang bezig is. Bijvoorbeeld een nieuw ontwikkelde leergang gaat over de optimale zorg in plaats van maximale zorg. Zodat zorgprofessionals kijken naar wat er kan binnen tijdskaders. Hoe stel je prioriteiten in een workload die soms oneindig lijkt en hoe maak je dit bespreekbaar? Een andere leergang die wij hebben ontwikkeld, gaat over van betekenis zijn voor de ander en daar geen waardering voor terugkrijgen. Wat gebeurt er dan bij jou van binnen? Kortom, we leren zorgprofessionals om naar binnen te kijken, waarbij onze filosofie is: alleen als je jezelf écht durft aan te kijken, groei je het meest.”

Naast het ontwikkelen van zorgprofessionals geeft Stefan aan dat het ontwikkelen van zorgorganisaties net zo belangrijk is. De organisatie waar iemand werkt heeft natuurlijk ook invloed op hoe hoog iemands Zindicator® is. “Met de data die we verzamelen vanuit onze zorgprofessionals, willen we ook andere zorgorganisaties steviger maken, zodat ze minder hoog verzuim hebben en de zogenaamde achterdeur dicht blijft. Daarnaast kunnen wij adviseren over een duidelijke recruitmentstrategie: Hoe trek ik de juiste mensen aan in een steeds krappere arbeidsmarkt? Wij willen de zorg van binnenuit beter maken en hierin het goede voorbeeld geven. Onze ervaringen delen in hoe wij dingen anders doen. Niet alleen rondom het aantrekken van de juiste zorgprofessionals, maar ook hoe je deze zorgprofessionals aan je organisatie kunt binden. Wij willen een werkgever zijn met een Zindicator® boven de 9 en anderen inspireren.”

Wil jij weten hoe Stefan vanuit zijn nieuwe rol gaat bijdragen aan het behalen van deze nieuwe missie? Dat lees je in deel twee van het interview.

Stefan Ottenbros
Chief Zin in de Zorg Officer

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij meer weten over Zin in de Zorg en onze Zindicator? Ik vertel je er graag meer over!