Chief Zin in de Zorg Officer: Een rol met impact

Wij spraken vorige week onze Chief Zin in de Zorg Officer Stefan over de missie van TalentCare: Iedere zorgprofessional in Nederland scoort een Zindicator® van 9 of hoger. Dat willen wij bereiken door samen de zin in de zorg te brengen! Een onwijs mooi doel, dat niet zomaar behaald is. Stefan vertelt hoe hij vanuit zijn nieuwe rol als Chief Zin in de Zorg Officer hier een bijdrage aan levert. 

Om die werkgever te zijn waarbij alle zorgprofessionals een Zindicator® van een 9 scoren, gaat Stefan vanaf 2024 vol focus voor deze missie. Daar komt ook zijn nieuwe, unieke functietitel vandaan: Chief Zin in de Zorg Officer. “Deze naam hebben we bedacht om ervoor te zorgen dat onze eigen collega’s en zorgprofessionals binnen andere zorgorganisaties Zin in de zorg (gaan) ervaren. En zodat hier onze focus op komt te liggen, allereerst binnen ons eigen team, zodat wij het goede voorbeeld kunnen geven.

Ik ben opgeleid als apotheker. En viel mij één ding op na mijn studententijd. Als studenten afstudeerden en ik ze op een reünie weer sprak over hun baan als apotheker, kwam er niet heel vaak een positief antwoord op de vraag hoe ze dat vonden. De sprankeling in hun ogen die er wel was tijdens de opleiding, was er niet meer. Toen dacht ik al: werk moet toch juist leuk zijn? Het moet toch zo zijn dat het je meer energie geeft dan dat het energie kost? En in een cultuur werken die bij je past? Het is daarom belangrijk dat je eigen normen en waarden overeenkomen met die van de organisatie waar je werkt. Zodat je niet met twee petten op loopt en een andere rol aanneemt als je werkt dan wie je privé bent. Als persoon mag je altijd jezelf zijn.

Een stevig team om mee verder te bouwen

Ik wil in mijn rol als Chief Zin in de Zorg Officer ervoor zorgen dat er binnen onze organisatie een cultuur heerst waarin iedereen zichzelf kan zijn, elkaar vertrouwt, feedback durft te geven en resultaatgericht werkt. Een omgeving creëren die energie geeft. Dat is in mijn optiek essentieel binnen een goed werkend team. En heel eerlijk, het heeft me veel tijd gekost om zo’n team te bouwen.” Als Stefan nu naar zichzelf zes jaar geleden kijkt, wist hij nog niet goed wie hij zelf was. “Ja, ik wilde een mooi bedrijf bouwen en ik wilde resultaten behalen, maar waarom eigenlijk? Was dit bewijsvoering naar mezelf vanuit mijn jeugd? Maar bovendien, waar ben ik nu eigenlijk zelf echt goed in? Dit heeft mij jaren gekost, en vergt nog steeds aandacht.”

Dit heeft ook geleid tot veel wisselingen in het team dat hij met TalentCare heeft gebouwd. “Want als je jezelf niet goed kent, is het ook lastig om mensen te selecteren die bij jou passen. Feedback kunnen geven vraagt jezelf goed leren kennen. Het heeft mij jaren gekost om te zien dat feedback geven een cadeau is, mits de feedback gegeven wordt met de goede intenties uiteraard. Deze ontwikkelreis, die nog lang niet af is, gun ik ook andere jonge, startende mensen.” 

Die ontwikkelbereidheid bij Stefan en zijn team verklaart ook waarom zij als kantoorteam een Zindicator® van een 9.2 hebben. “Wat bij ons enorm belangrijk is, is dat je jezelf mag zijn en eerlijk aan elkaar durft aan te geven als er iets speelt of wanneer je ergens last van hebt. Dit noemen we ‘out of the box zijn’ en betekent dat je continu open bent, om hulp durft te vragen en aangeeft wat je nodig hebt. Daarnaast zijn we ook praktisch en nuchter. We weten wat ons resultaat is, stellen heldere en simpele doelen, met verantwoordelijkheid. We spreken elkaar hierop aan en helpen elkaar hierbij. Dat noemen wij voor-elkaar-krijgers of gekscherend de oplos-professional. Dus met eenvoud, naar jezelf durven te kijken, openheid en resultaatgerichtheid, samen aan de slag. Iedere dag weer.” 

Duurzaamheid in de zorg

Het thema duurzaamheid zit ook in de portefeuille van de Chief Zin in de Zorg Officer. “Wist je dat de zorg een enorm vervuilende sector is? Waar het in het bedrijfsleven steeds meer de norm wordt om als organisatie je voetafdruk te verkleinen, is het in de zorg bij lange na het geval. Wij zetten als organisatie nu de eerste stapjes. We eten volledig vegetarisch en ons pand heeft sinds kort energielabel A++. Komend jaar gaan we de reisbewegingen fors verminderen, door ons onderwijs een keer per kwartaal een hele dag fysiek aan te bieden in plaats van elke maand een avond én als organisatie niet meer op wintersport te gaan. Deze duurzaamheidsmaatregelen gaan we komende jaren steeds verder uitbouwen en hiermee willen we andere zorgorganisaties inspireren om steeds duurzamer te gaan werken.”

Kleine stappen naar een groot doel

Rome is niet in één dag gebouwd, maar ze bleven wel elke dag stenen leggen en dit herhalen. Zo werkt het ook met een missie, elke week worden er kleine stappen gezet en komt het ultieme doel in zicht. Om de missie on top of mind te houden, heeft Stefan de maandagochtend pitch geïntroduceerd op kantoor. “Om beurten pitcht iemand uit het team zijn of haar persoonlijke motivatie om bij TalentCare te werken. Hoe leidt deze motivatie tot zijn of haar persoonlijke missie en de missie van onze organisatie? En wat gaan we deze week doen om een stapje dichter bij deze missie te komen? Dit geeft veel energie om aan de week te beginnen en brengt focus aan in onze werkzaamheden. Zo draagt alles wat we doen bij aan ons hogere doel en zorgen we er samen voor dat we aan het eind van de week weer iets meer de zin in de zorg hebben gebracht. Want daar doen we het allemaal voor!”

Stefan Ottenbros
Chief Zin in de Zorg Officer

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij meer weten over Zin in de Zorg en onze Zindicator? Ik vertel je er graag meer over!