In de ouderengeneeskunde vond ik de diepgang die ik zocht

Als je met Djimme van Etten praat, voel je zijn passie voor de geneeskunde en de zoektocht die hem uiteindelijk naar de ouderengeneeskunde heeft geleid. “Het was een reis van ontdekking en groei”, vertelt Djimme terwijl hij reflecteert op zijn ontwikkeltraject bij TalentCare tot aan zijn besluit om in opleiding te gaan tot specialist ouderengeneeskunde.

Twee en een half jaar geleden, toen Djimme bij TalentCare begon, had hij net een jaar zijn studie geneeskunde afgerond. Hij koos tijdens zijn coschappen al voor interne geneeskunde en al snel na zijn afstuderen belandde hij als ANIOS op een COVID-verpleegafdeling. “Dit was een eyeopener. Ik merkte een groot verschil tussen coassistent en arts zijn. Ik miste de ruimte om dieper op zaken in te gaan, iets wat ik als coassistent wel had. Daarnaast voelde ik dat ik niet gelukkig zou worden van de hoge werkdruk en de onderlinge competitie. Ik ging met minder zin naar mijn werk, waardoor mijn Zindicator daalde. Hierdoor viel het ziekenhuis als werkplek opeens af.”

Begin van een zoektocht naar wat dan wel

“Ik wist het even niet meer,” herinnert Djimme zich. Via een goede vriend hoorde hij over TalentCare en de mogelijkheid om ervaring op te doen buiten het ziekenhuis en met je eigen ontwikkeling aan de slag te gaan.. Dat bleek een perfecte match, hier kon hij de twee vakgebieden waar hij interesse in had verder ontdekken: ouderengeneeskunde en psychiatrie. Eén van deze vakgebieden bleek zijn passie te zijn: “In de ouderengeneeskunde vond ik de diepgang die ik zocht, de ruimte om te puzzelen met complexe situaties, en vooral ook de essentiële gesprekken die het verschil maken in het leven van mensen.”

Het eerste jaar in de ouderengeneeskunde was leuk en uitdagend tegelijk. Als beginnend arts stond hij soms alleen voor complexe situaties, wat aanvankelijk overweldigend was. “Dit leidde tot veel zelfreflectie en gesprekken met mijn supervisor en manager om prioriteiten te stellen. Ook moest ik leren wat onder mijn verantwoordelijkheden viel en wat bij de ander hoorde. Het tweede half jaar ging dit een stuk beter en ik merk dat ik daar in mijn werk nog steeds profijt van heb.”

Na een jaar op zijn eerste werkplek ging Djimme’s zoektocht verder. Hij verkende de psychiatrie, maar ontdekte al snel dat het intensieve karakter niet bij hem paste. “Ik miste de variatie en structuur die er in de ouderenzorg wel is. Huisarts stond ook nog een tijdje op mijn lijstje, maar in de poli in de psychiatrie kwam ik erachter dat ik het werken op spreekuur niet prettig vond. Het is te afgekaderd, ik houd juist van vrijheid en onvoorspelbaarheid in mijn werk. Dit heb je binnen de ouderengeneeskunde wel. Dat gaf voor mij dus de doorslag om te solliciteren voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. En gelukkig met succes!”

Het ontwikkeltraject heeft mij een boost gegeven

“In mijn eerste jaar bij TalentCare heb ik vaak gebruikgemaakt van de verschillende ontwikkelmogelijkheden. Ik zocht antwoord op vragen als ‘Wie ben ik als arts?’ en ‘Wat vind ik nu echt leuk in mijn werk?’.” Djimme vond de gesprekken met zijn manager, mentor en het onderwijs van grote waarde. “Ik vond het heel fijn om te weten dat ik er niet alleen voor stond. Ik kon met al mijn vragen bij iemand terecht en werd geholpen in mijn zoektocht naar het specialisme dat écht bij mij past.”

Daarnaast vind Djimme de intervisiebijeenkomsten heel fijn. Deze zijn om de maand digitaal en zijn iets praktijkgerichter dan het onderwijs. “Je kunt in een groepje van vier tot zes artsen sparren over wat je meemaakt in je werk als basisarts. Deze intervisiegroepen zijn ingericht naar vakgebied, dus ik zit nu met alleen maar basisartsen ouderengeneeskunde. Iedereen maakt soortgelijke casussen mee en je kunt elkaar daarin verder helpen, heel leerzaam!”

Nu staat Djimme aan de vooravond van zijn opleiding tot specialist ouderengeneeskunde bij Careyn in Utrecht. Een beslissing waar hij volledig achter staat. “Ik ben blij dat ik de tijd heb genomen om deze grote keuze te maken. Ik heb zin om weer in opleiding te gaan en weer dieper op zaken in te gaan. Op mijn huidige werkplek zit ik vaak alleen. Ik vind het leuk om weer wat vaker met collega’s te kunnen sparren. Ik ben klaar om weer uitgedaagd te worden!”

Het is duidelijk dat Djimme’s reis naar dit punt gevuld is met leermomenten en groei. “De ervaringen, lessen en de ondersteuning die ik bij TalentCare vond, hebben mij gevormd tot de arts die ik vandaag ben en neem ik mee in mijn verdere carrière.”

Lees ook het verhaal van Mirte

Mirte Bosman ging in 2023 in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Zij heeft zich als ANIOS in haar tijd bij TalentCare ook op zowel persoonlijk als professioneel vlak ontwikkeld. Hierdoor wist ze na twee werkplekken met welke specialisatie ze wilde starten: “Voor mij als arts is een van de belangrijkste dingen dat je een band op kunt bouwen met mensen. Dat heb ik gevonden in de ouderengeneeskunde.” Je leest het hele verhaal van Mirte hier.

Renske Ribberink
Zorgzoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Weet jij als ANIOS nog niet precies binnen welk vakgebied je in opleiding wilt? Ik vertel je graag meer over ontwikkelen en werken bij TalentCare.