Ontwikkeling als dokter maar vooral ook als mens: keuzes maken die bij je passen

Het vak als dokter staat onder grote druk: steeds mondiger wordende patiënten, meer administratie en met een heel ander imago dan vroeger. Kortom: werk aan de winkel. Daarom brengen wij de zin in de zorg. Een belangrijk onderdeel hiervan is het ontwikkelen van zorgprofessionals. Hoe zorgen wij als organisatie en onze artsen zelf voor voldoening in het vak? Door middel van interviews en het delen van ervaring, willen wij anderen graag inspireren.

Veel artsen hebben na hun studie al een helder beeld van wat ze willen. Tenminste, dat denken ze. Dat komt veelal door beïnvloeding van de omgeving. Familie, vrienden maar ook de studie dwingen je veelal zonder dat je het weet een richting op. 

Om erachter te komen wat écht bij je past zijn twee dingen belangrijk: enerzijds ervaring opdoen. Dus proeven aan wat er allemaal is. En anderzijds jezelf leren kennen.

Aan het woord ANIOS Mirte (32 jaar). Met haar geneeskunde diploma op zak en de gedachte om huisarts te worden, startte Mirte met het Care4Life ontwikkelprogramma. En nu, bijna drie jaar later, stroomt zij uit met een andere uitkomst dan ze had gedacht: “In september start ik met de opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde.”

Mirte startte in de zomer van 2020 bij TalentCare. “Ik zag TalentCare op verschillende plekken voorbij komen en was nieuwsgierig naar wat zij mij te bieden hadden. Tijdens mijn kennismaking bij TalentCare voelde het gelijk goed. Er hing een fijne sfeer en het idee dat er een manager met je meekijkt naar wat jij belangrijk vindt, vond ik heel prettig. Er was aandacht voor mij als persoon en niet alleen als werknemer die arts is en diensten opvult.”

“Tijdens mijn coschappen kwam ik erachter dat het ziekenhuis niets voor mij is. De sfeer in het ziekenhuis, de lange diensten en het vaak standaard overwerken passen helemaal niet bij mij. Ik vind mijn leven naast het dokter zijn ook heel belangrijk. Ik wil tijd hebben voor mijn hobby’s, vrienden/familie en voor mijzelf. Een goede werk-privé balans is voor mij dus heel belangrijk. Ik geloof dat ik door die goede balans een betere dokter ben, en vooral een gelukkiger persoon, die met plezier naar het werk toe gaat. Zo blijft mijn Zindicator hoog. Daarnaast leek huisarts mij een heel interessante specialisatie, waardoor ik als ANIOS in meerdere vakgebieden binnen de eerstelijnszorg aan de slag zou willen. Dit was bij TalentCare zeker een optie.”

Aan de slag in de ouderengeneeskunde

Ze startte bij TalentCare op een Covid-afdeling in de ouderenzorg. “Dit was een heel fijne eerste werkplek, omdat het heel geprotocolleerd werken was. Toch voelde het niet als een standaardvoorbeeld in de ouderengeneeskunde, dus mijn tweede werkplek werd ook weer in de ouderengeneeskunde. Dit keer eerst een tijd binnen de revalidatie en vervolgens in de langdurige zorg. Deze plek gaf uiteindelijk de doorslag om te solliciteren naar een opleidingsplek in de ouderengeneeskunde.”

Mirte’s Zindicator in de ouderengeneeskunde is heel hoog. De Zindicator meet drie aspecten: Ga je met zin naar je werk, ervaart je zingeving en voer je zinvol werk uit? Op deze drie aspecten scoort Mirte dus hoog in de ouderengeneeskunde. “Wat ik zo leuk vind aan de ouderengeneeskunde is dat je de tijd hebt voor je patiënten. Je hebt niet zoals een huisarts maar 10 minuten per patiënt, maar je kunt echt een band met mensen opbouwen. Het is een specifieke leeftijdsgroep, waar wel heel veel variatie zit in de ziektebeelden en de mensen. Je mag mensen begeleiden in de laatste fase van hun leven en voert hele leuke gesprekken over wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Daarnaast vind ik het heel leuk om met verschillende disciplines (fysiotherapeut, logopedist etc.) samen te werken en heb ik alleen maar met hele prettige Specialisten Ouderengeneeskunde gewerkt, die heel collegiaal en laagdrempelig benaderbaar waren voor overleg. Naar mijn beleving hangt er binnen de ouderenzorg een gemoedelijke sfeer, waardoor ik altijd met zin naar mijn werk ga.”

“Voor mij als arts is een van de belangrijkste dingen dat je een band op kunt bouwen met mensen. Dat heb ik gevonden in de ouderengeneeskunde”

Toegevoegde waarde van het Care4Life ontwikkelprogramma

In de drie jaar TalentCare heeft Mirte ook van verschillende onderdelen van het ontwikkelprogramma gebruikgemaakt. Zo is er elke twee maanden een avond gereserveerd voor vakinhoudelijk onderwijs en elke maand een avond voor persoonlijk onderwijs. “Het vakinhoudelijk onderwijs is digitaal, maar daardoor niet minder waardevol. Ik vond dit altijd een goede toevoeging op mijn werk, tijdens dit onderwijs werden onderwerpen besproken waar ik mij gedurende een werkdag niet verder in kon verdiepen. Het persoonlijk onderwijs is live in Bussum, dit heb ik altijd als heel prettig ervaren. Elkaar live zien kost iets meer tijd, maar voegt wel ook zeker iets toe. Het is veel persoonlijker. Je voert open gesprekken met elkaar, waardoor je snel merkt dat meer collega’s tegen dezelfde dingen aanlopen. Dit heeft mij verder geholpen in mijn ontwikkeling.”

Mirte vond de begeleiding van haar TalentCare manager ook een echte toevoeging. “Het is heel fijn dat er iemand is die altijd bereikbaar is, met je meedenkt en je de juiste vragen stelt. Onze gesprekken hebben mij aan het denken over wat ik nu écht wil en belangrijk vindt. Mijn keuze om te solliciteren voor de opleiding was eigenlijk bij mijn tweede werkplek al gemaakt, ik heb alleen nog gewacht op het juiste moment om te solliciteren. Nu kan ik vanaf september op mijn huidige werkplek in opleiding, dus het is heel fijn dat dit gelukt is.    

Mirte heeft ook een tip voor coassistenten en ANIOS die twijfelen over het vakgebied waarin ze willen specialiseren. “Probeer zo veel mogelijk vakgebieden te zien. Door bewuste keuzes te maken in waar je jouw coschappen loopt en door tijdens je studie een bijbaan in de zorg te nemen, kun je al veel van de zorg zien voordat je afgestudeerd bent. Je kunt bijvoorbeeld als Helpende aan de slag in de ouderen- of gehandicaptenzorg, zo proef je al de sfeer van deze vakgebieden. Ik heb zelf als assistent gewerkt in de huisartsenpraktijk tijdens mijn studie. Hierdoor had ik wel al een beeld hoe het er daar aan toe ging en kon ik dit vergelijken met mijn ervaringen als ANIOS in de ouderenzorg. Dat heeft voor mij wel de doorslag gegeven in mijn keuze nu te starten aan de opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde.”

Afgestudeerd en wat nu?

Heb jij je diploma op zak en wil je aan de slag als ANIOS? Verschillende vakgebieden buiten het ziekenhuis zien, en tegelijk werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Lees ook eens de ervaring van Anouk Steennis. Anouk ging na haar studie aan de slag bij de GGD Infectieziektenbestrijding: “Ik wilde buiten het ziekenhuis aan de slag en zocht begeleiding om de overgang van coassistent naar basisarts te maken. Dit vond ik bij TalentCare.”

Michelle Verwijs
Zorgzoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Weet jij als ANIOS nog niet precies binnen welk vakgebied je in opleiding wilt? Ik vertel je graag meer over ontwikkelen en werken bij TalentCare.