Minke van Minde begint in maart met de huisartsenopleiding

“Mijn cv is doordrenkt met gynaecologie.” Minke hoort het zichzelf nog zeggen. Als ze afgewezen wordt voor de opleiding tot gynaecoloog, stort haar wereld even in. Wat kan ze nog meer doen? Ze besluit naar haar gevoel te luisteren en zich in te schrijven voor de huisartsenopleiding.

Naam: Minke van Minde
Leeftijd: 35
Gekozen specialisatie: Huisarts

“Als kind wilde ik al in de zorg werken. Ik twijfelde dan ook geen moment over mijn studiekeuze. Na mijn afstuderen, in 2013, werkte ik een paar maanden bij een huisartsenpraktijk. Dat lag me goed. Ik houd me graag met de héle mens bezig en wil nauw betrokken zijn bij mijn patiënten. Maar er was meer wat ik leuk vond.”

Gynaecologie: een geweldig vak

“Zo vond ik de gynaecologie een geweldig vak. Tijdens een van mijn eerste coschappen mocht ik een pasgeboren kindje aanpakken. Ik was in de zevende hemel. Het is heel bijzonder om bij zo’n belangrijk moment in iemands leven te zijn.

Daarom besloot ik dat vak een kans te geven en werkte ik een aantal jaar in de verloskunde en gynaecologie. Daarna deed ik drie jaar onderzoek in de sociale verloskunde. Mijn proefschrift is nu bijna af.

“Door TalentCare ben ik tot inzichten over mezelf gekomen”

Toen mijn onderzoekscontract afliep, begon ik weer te twijfelen. Wat nu? Gynaecologie of toch iets anders? Ik was drie jaar uit de kliniek geweest en het leek me een logische en veilige optie om toch weer die richting op te gaan. Ik had ervaring in het vak en mensen waren tevreden over me.”

Afgewezen voor opleiding

“Tegelijkertijd had ik ook twijfels. Ik kwam als anios gynaecologie laat thuis, omdat ik veel moest reizen. Ik zag mijn twee zoontjes weinig. En ergens in mijn achterhoofd was er nog een stemmetje dat zei: Is het huisartsenvak niets voor mij?

Toch besloot ik vorig jaar te solliciteren voor de opleiding tot gynaecoloog. Uiteindelijk werd ik het net niet. In eerste instantie was ik teleurgesteld, de volgende dag dacht ik: Ik ga het helemaal anders doen. Ik ga naar dat stemmetje luisteren.”

Laatste twijfels weg

“Ik had al vaker van TalentCare gehoord en wist dat de organisatie veel investeert in persoonlijke ontwikkeling. Dat sprak me aan. De dag nadat ik afgewezen was voor gynaecologie, stuurde ik TalentCare een bericht. Dat was in mei 2021. Al snel kon ik aan de slag in de sociale psychiatrie, in combinatie met de crisisdienst.

Afgelopen kerst werd ik op de corona-afdeling geplaatst, vanwege de grote drukte. Eerst vond ik dat spannend. Kan ik dit nog wel? Ik behandelde respiratoire problemen en verleende palliatieve zorg. Daar had ik weinig ervaring in. Maar ik merkte dat ik het snel oppakte, net als collega’s. We hadden een duidelijke basis vanuit onze opleiding.

Die ervaring heeft veel onzekerheid weggenomen. Oké, dacht ik, als ik dit kan, kan ik vast veel meer. Misschien zelfs naar dat stemmetje in mijn hoofd luisteren en met de huisartsenopleiding beginnen. Ook al is mijn cv doordrenkt met gynaecologie.”

Van ANIOS naar HAIOS

“Daarom heb ik me ingeschreven voor de huisartsenopleiding. Vanaf maart begin ik bij een praktijk in Werkendam. Ik kan er veel leren, denk ik. Ook kijk ik ernaar uit om naar een doel toe te werken in mijn carrière. Twijfels heb ik geen seconde meer gehad. Door mijn periode bij TalentCare is mijn keuze alleen maar bevestigd.

Daarnaast heb ik me persoonlijk ontwikkeld bij TalentCare. Ik ben tot inzichten over mezelf gekomen. Zo ben ik iemand die doelen stelt en dingen afmaakt. Een doorzetter. Dat verklaart waarom ik het zolang heb geprobeerd in de gynaecologie.

Wat me verder is bijgebleven, zijn de communicatietrainingen en intervisies. Zelf vond ik het bijvoorbeeld lastig om het met een collega op mijn werkplek over mijn gezin te hebben. Ik wist niet of ik haar daarmee kwetste. Wie weet had ze een onvervulde kinderwens en lag het onderwerp gevoelig.

“Niet alles draait om je carrière, de rest van je leven gaat ook door”

Ik besprak deze worsteling bij TalentCare. Ik oefende de situatie en kreeg tips om het bij mezelf te houden. Dat hielp. Ik vertelde de collega dat ik haar beter wilde leren kennen, maar dat ik uit ervaring wist dat het onderwerp ‘gezin’ gevoelig kan liggen. Uiteindelijk was het gesprek open en fijn. Het heeft onze samenwerking versterkt. Zonder de interventie had ik dit veel later ondernomen.”

“Luister naar dat kleine stemmetje in je hoofd, vertrouw op je gevoel en je basiskennis”

Tips voor andere aniossen

“Wat ik huidige aniossen kan meegeven? Luister naar dat kleine stemmetje in je hoofd, vertrouw op je gevoel en je basiskennis. Je weet meer dan je denkt. Ook al heb je lang in een bepaalde richting gewerkt, dan kun je nog steeds allerlei kanten op.

Een andere tip: Stel belangrijke beslissingen niet uit. Ik heb zelf al redelijk vroeg kinderen gekregen, vergeleken met vrienden. Om me heen hoor ik mensen zeggen dat ze pas aan kinderen willen beginnen na hun opleiding. Of dat ze die verre reis liever uitstellen. Maar dat moment kan zo acht of negen jaar duren. Niet alles draait om je carrière. De rest van je leven gaat ook door.”

Lees ook het verhaal van Ashwin

Ashwin van Samkar (ANIOS ouderengeneeskunde) vertelt in dit artikel over zijn zoektocht naar de ideale werkplek in een specialisme dat bij hem past. “Ik voel de passie voor mijn werk weer.”

Wil jij ook in opleiding tot huisarts?

Check dan deze website voor meer info over de praktische zaken rond aanmelding en selectie.