‘Ouderengeneeskunde saai? Totale onzin natuurlijk’

Ashwin van Samkar is arts ouderengeneeskunde

Hoe Ashwin de baan vond die bij hem past

Positieve energie: dat haalt Ashwin van Samkar (25) dagelijks uit zijn baan als ANIOS ouderengeneeskunde. In een verpleeghuis in Lutjebroek (Noord-Holland) zit hij helemaal op zijn plek. Ashwin vertelt over zijn zoektocht naar de ideale werkplek. “Ik voel de passie voor mijn werk weer.”

“Tijdens mijn studie geneeskunde vond ik bijna elk vak interessant. Door die brede interesse had ik het idee dat een specialisatie mijn werk te eenzijdig zou maken. Dan ben je op één vlak deskundig, maar over de hele breedte weet je minder. Daardoor kun je voor mijn gevoel niet zoveel mensen helpen.

“Werken met ouderen saai? Het geeft mij juist energie”

Op jezelf vertrouwen

Ouderen trokken mij al direct als doelgroep. Hun medische klachten staan zelden op zichzelf. Je moet rekening houden met hun hele voorgeschiedenis.

Ook hebben ze vaker chronische problemen dan jongeren. Dat maakt de zorg voor deze doelgroep ingewikkeld. Er is vaak geen standaard oplossing of behandelplan. Je moet op je eigen beoordeling vertrouwen. Dat vind ik een mooie uitdaging.

Liever buiten het ziekenhuis                     

Na mijn studie werkte ik eerst een tijdje in een ziekenhuis. Daar was meteen plek en het zou volgens collega’s goed op mijn cv staan. Ik wilde in dat ziekenhuis ervaring opdoen en daarna aan een opleiding tot geriater beginnen.

Helaas bleek die omgeving niet geschikt voor mij. De sfeer was niet ideaal, ik kreeg weinig begeleiding en een deel van de geriaters stond niet open voor andere meningen. Ik werkte ook regelmatig te veel uren in een week.

Daarnaast vond ik het jammer dat je in het ziekenhuis maar beperkt tijd hebt voor je patiënten. Mensen zijn daar vaak maar kort. Dat maakt het moeilijker een band met ze op te bouwen. Na zes maanden besloot ik te stoppen.

Twijfels

Na die baan was ik echt een beetje ontgoocheld over het vak. Ik twijfelde ook aan mezelf. Ben ik slim genoeg? Kan ik het werk wel aan? Heb ik hier nou al die jaren voor gestudeerd? Ik had spanningsklachten en moest mezelf herpakken.

Ik had even wat positieve energie nodig. Zo kwam ik bij Tessa uit, een vriendin en oud-studiegenoot. Zij is heel blij met haar werk en vertelde me over TalentCare. Ik was meteen enthousiast over de organisatie. Bij TalentCare zou ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Ik ging op gesprek en het klikte meteen. Ik voelde me begrepen.

Fijne leeromgeving

In november 2020 startte ik bij een verpleeghuis voor psychogeriatrische zorg in Lutjebroek. Vanaf dag één voelde het als een warm bad. Het verbaasde mij hoe aardig mijn collega’s waren. En verbaasd bleef ik de hele eerste week. Ze werkten mij geduldig in. Nog steeds mag ik alles vragen. Het is een fijne leeromgeving waarin ik de ruimte voel om met mijn supervisor te discussiëren. Ik merk dat collega’s openstaan voor mijn mening.

“Het gaat erom welk vak míj blij maakt”

Ook uit het werk zelf haal ik energie. Ik ben veel bezig met de kwaliteit van het leven van mijn patiënten. Ik moet vaak complexe afwegingen maken. Heeft die ingreep nog zin voor deze patiënt? Levert een operatie nog fysieke winst op? Of zorgt het alleen maar voor meer psychische schade door de spanning?

Ik kijk naar een persoon als geheel, niet naar één individuele klacht. Daarom ga ik ook in gesprek met de familie en verzorgenden.

Slecht imago ouderengeneeskunde

Ik heb lang gezocht naar waar mijn hart ligt. Vooral omdat het specialisme ouderengeneeskunde een slecht imago heeft. “Oh, dat is een relaxed vak. Dan kom je om 10.00 uur binnen en mag je om 14.30 uur naar huis”, hoor ik weleens. Totale onzin natuurlijk. Inmiddels weet ik: het gaat erom wat mij blij maakt. Niet om het imago van mijn vak.

Nog steeds twijfel ik weleens over mijn toekomst, maar dat mag. Ik ben pas 25 jaar. En heb nog alle tijd om uit te zoeken wat ik wil.

Hopelijk heb ik over vijf jaar mijn opleiding tot specialist ouderengeneeskunde afgerond. En weet ik welke kant van het specialisme bij mij past: revalidatie, eerstelijnszorg of toch langdurige zorg?

Vertrouw op je gevoel

Mijn familie en vrienden zien een veel gelukkigere Ashwin dan die van een jaar geleden. Zo voel ik me ook. Ik voel weer passie voor het vak.

Mijn belangrijkste tip: luister naar je gevoel en bedenk waar jij energie uithaalt. Wat maakt jou blij? Waar kun je dat vinden? Niet alleen het vakinhoudelijke aspect is belangrijk, maar ook de mensen met wie je werkt. Met je collega’s breng je tenslotte veel tijd door.”

Meer weten over het ontwikkelprogramma van TalentCare?

Manager Beloe Schermerhorn vertelt in een interview wat 2020 de WeCareAcademy bracht . En wat de ambities zijn voor 2021. Wist je trouwens dat TalentCare in januari precies vijf jaar bestond? Een mooi moment voor oprichter Stefan Ottenbros en HR-directeur Esther Teeuw om terug én vooruit te blikken.

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor veel vakgebieden binnen de zorg. Ben jij benieuwd naar werken in de ouderengeneeskunde, psychiatrie of de verstandelijk gehandicaptenzorg? Ik vertel je er graag meer over.