Mijn beroep is vitaal, nu ik nog

Vitaliteit zorgverleners

Vitaliteit. Het is al jaren een modewoord waar ik zelf een beetje de kriebels van krijg. Maar hé, we moeten het er wel even over hebben, want ook jij hebt voor een vitaal beroep gekozen. En misschien streven we allemaal wel naar vitaliteit als #lifegoal, bewust of onbewust. Daarom wat tips op een rij die mij als mens en arts helpen om vitaal te blijven.

Wat is vitaliteit?

Als ik een definitie van vitaliteit google, vind ik: de mate waarin iemand krachtig en energiek is. Maar wat heb je nodig om krachtig en energiek te worden?

Veerkracht, is het eerste dat in mij opkomt. Weer zo’n kriebelwoord, maar wel essentieel. Je hebt het vermogen nodig om met het wel en wee van de dag om te gaan. Je moet niet roken, wel gezond eten en veel bewegen. Dat weet iedereen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

“Staan we genoeg stil bij wat we echt belangrijk vinden?”

Leren en reflecteren

Hebben wij tijdens onze studie de wezenlijke factoren om je vitaal te voelen misschien geremd? Doordat we continu moeten presteren onder (tijds)druk? Zonder dat we lang stilstonden bij wat wij zelf écht belangrijk vinden? Dat vraag ik mij af.

Als beginnend arts krijg je de kans om na te denken over wat je nu eigenlijk wil, en wat je belangrijk vindt in het leven. Nu ik zelf recent ben afgestudeerd, heb ik de tijd gehad om te reflecteren. Mijn tips deel ik graag met jou.

Tips om energiek te blijven

1. Weet waar je energie van krijgt

Op je werk kan dat een extra gesprekje met jouw patiënten zijn. Thuis wil je misschien het liefst een taart bakken. Of meer tijd besteden aan jouw familie en vrienden.

2. Herken de signalen bij jezelf als het even minder goed gaat

Bedenk dan waar het gevoel vandaan komt. Wat heb je nodig om je weer vitaler te voelen? Misschien doe je te veel dingen waar je geen zin in hebt, en te weinig dingen waar je energie van krijgt. Bespreek dit thuis of met collega’s: misschien kunnen jullie de taken anders verdelen.

3. Durf nee te zeggen

Iets goeds dat de coronatijd mij bracht, is dat ik minder verplichtingen heb. Dat vind ik heerlijk en houd ik erin als het voorbij is. Vuilnis buiten zetten besteed ik bijvoorbeeld liever uit aan mijn vriend, maar tegen koken zeg ik ja.

Hoe zit dat bij jou? Zeg jij ja voor iemand anders? Of krijg jij er zélf energie van door ja te zeggen? Kom op voor jezelf en laat die ene collega niet bepalen wat goed voor jou is.

4. Doe iets voor een ander

Tip 3 klinkt misschien paradoxaal. Maar als je die met mate toepast en je grenzen kent, draag je ook bij aan de vitaliteit van een ander. Bovendien kun jij zelf weer energie krijgen van het gevoel een ander te helpen!

“Focus op wat er wél goed gaat en beloon jezelf”


5. Neem elke dag een moment om je hoofd te legen

Op je werk kun je misschien even naar buiten gaan. Thuis doet de één het liefst een half uurtje aan mindfulness, de ander gaat in bad en kijkt een aflevering van Love Island. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je je hoofd maar leegt.

6. Cliché, maar waar: beweeg!

Ook als het regent, kun je binnen best een paar lunges doen. Dat klinkt als lunches, maar we hebben het hier over de fitnessoefening. Op je werk kun je soms al wandelend brainstormen of een meeting bijwonen. Neem verder altijd de trap. Tenzij je een baaldag hebt of gewoonweg niet kán lopen.

7. Wees trots op jezelf

Denk na over wat je allemaal al hebt bereikt en wat er goed gaat. Misschien kun je aan jouw supervisor vragen waar je goed in bent. Een beetje waardering zorgt voor meer werkgeluk en daarmee voor meer vitaliteit! Beloon jezelf hier ook voor. Bijvoorbeeld door jezelf te trakteren op een lekkere maaltijd of iets wat je graag wilde hebben.

8. Ga op avontuur

Een balans tussen spanning en ontspanning is belangrijk. Door regelmatig net iets buiten je comfortzone te treden, kun je een gezonde spanning voelen. Maak die reis toch in je eentje, ook al vind je het spannend. Doe eens werkervaring op bij een specialisme waar je nog niet zo bekend mee bekend. Of organiseer een leuke activiteit binnen of buiten jouw werk.

Wat betekent vitaliteit voor jou? En ben jij vitaal in jouw beroep?

Wil je meer weten over vitaliteit en jouw gezondheid als zorgverlener? Luister ook naar aflevering 2 van onze podcast TalentTalk.

Emma Heesbeen
Manager Zorgverleners

Hoe vitaal voel jij je?

Wat betekent vitaliteit voor jou? En ben jij vitaal in jouw beroep?