Hoe is het nu met zorgheld Katinka?

Zorgheld Katinka Portegijs

Op het hoogtepunt van de coronacrisis spraken we verschillende #zorghelden van TalentCare. Hoe gaat het met ze nu de storm wat is gaan liggen? We bellen opnieuw met Katinka Portegijs (24). Zij begon een week voor de intelligente lockdown als ANIOS in de geriatrische revalidatiezorg.

Hoe is het nu met je?

“Goed. De vorige keer vertelde ik dat we bijna twee keer zoveel patiënten behandelden als normaal. Dat kwam doordat andere revalidatieafdelingen in de regio tijdelijk dicht waren. Die zijn nu weer open. Ik kan dus eindelijk weer een beetje op adem komen. En weer voor mijn patiënten zorgen zoals ik dat het liefste doe: met voldoende aandacht.”

In het vorige interview vertelde je ook dat patiënten het moeilijk hadden met sommige maatregelen. Hoe is dat nu?

“Er mag gelukkig weer bezoek komen. Maar nog steeds maken we continu afwegingen tussen het afbouwen van maatregelen en het eventuele risico voor patiënten. Zij blijven een kwetsbare doelgroep. Soms moeten we een versoepelde maatregel tijdelijk terugdraaien. Bijvoorbeeld omdat een patiënt plotseling corona-klachten heeft. Zolang de uitslag van de test er niet is, willen we geen onnodig risico lopen.”

“Deze pandemie is een enorme leerschool”

Voor welke (blijvende) veranderingen heeft de coronacrisis gezorgd?

“Mijn collega’s en ik zijn ons nog meer bewust van alle hygiënemaatregelen. Handen wassen, desinfecteren. Iedereen is daar continu mee bezig. We merken ook dat het online vergaderen tijdswinst oplevert. We hoeven minder vaak naar een andere locatie te reizen voor overleg. Maar even sparren met een collega is face-to-face weer makkelijker. We proberen dat dus een beetje in balans te houden.”

Hoe kijk je nu verder naar de toekomst?

“Zelf ben ik nog steeds voorzichtig. Een vakantie naar het buitenland sla ik dit jaar over. Wel hoop ik dat de overheid in de toekomst vaker maatregelen per regio kan treffen. Meer maatwerk, zodat het land niet weer helemaal op slot hoeft.”

Wat heb je persoonlijk van de coronacrisis geleerd?

“Veel. Hoe je goed samenwerkt in crisistijd, wat je allemaal moet regelen, tegen welke knelpunten je soms aanloopt… Ik heb ook gemerkt dat het essentieel is om als team regelmatig de koppen bij elkaar te steken, om door te nemen wat de protocollen en maatregelen voor jouw afdeling betekenen. Door deze ervaring zijn we extra goed voorbereid op de toekomst.”

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Ben je benieuwd geworden naar TalentCare of heb je vragen/ opmerkingen die je graag met mij of één van mijn collega’s wilt bespreken? Plan dan hier een afspraak in.