Samantha Donkel (32) had al vroeg haar doel bepaald: internist worden. Maar tijdens haar promotieonderzoek kwam ze tot nieuwe inzichten. “Ik wil meer diversiteit in mijn vak als arts. Veel achter een computer zitten, is niet mijn ding.” Inmiddels heeft ze haar onderzoek verdedigd en is ze begonnen met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

“Ik ben net klaar op mijn eerste werkplek bij TalentCare. Sinds april 2022 werkte ik als basisarts ouderengeneeskunde in een verpleeghuis in Vlaardingen. Tegelijkertijd werkte ik hard aan de afronding van mijn proefschrift. Een project dat al sinds 2017 liep en waar ik in het begin 3,5 jaar fulltime aan werkte. Maar er is daarna veel gebeurd. Zo heb ik lang getwijfeld over mijn specialisatie en ben ik moeder geworden. Mijn proefschrift had dus een tijdje stilgelegen.”

“Ik merkte dat er iets mis was, maar bleef koppig doorgaan”

Doordenderen

“Het heeft lang geduurd voordat ik voor de specialisatie ouderengeneeskunde koos. Ik ben in 2015 afgestudeerd en ben meteen aan de slag gegaan in het ziekenhuis. Daar heb ik in 2,5 jaar tijd verschillende afdelingen gezien, zoals de SEH, de longafdeling, de interne geneeskunde en hematologie.

Ik had namelijk een duidelijk doel: internist worden. Daarom werkte ik hard, want tijdens de opleiding krijg je ingeprent dat je vanaf dag één aan je cv moet bouwen. Dat deed ik dus ook. Ik denderde maar door.”

Tot rust komen

“Op een bepaald moment merkte ik dat ik tegen mijn grenzen aan begon te lopen. Ik was vermoeid en begon het werk steeds minder leuk te vinden. Natuurlijk merkte ik dat er iets niet klopte, maar bleef toch koppig doorgaan.

Inmiddels had ook de hematologie mijn interesse gewekt. Ik vond het zelfs zo interessant dat ik besloot om in dit veld mijn promotieonderzoek te doen. Achteraf bleek dat de eerste stap om weer tot rust te komen.”

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

“Ineens had ik door mijn promotieonderzoek een soort 9-tot-5-baan. Geen drukke diensten meer, waar je met drie dingen tegelijkertijd bezig was. Daardoor kreeg ik ruimte om na te denken over wat ik nou echt wilde. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak.”

“De ouderenzorg is laagdrempelig en de werksfeer fijn”

“Ook had ik ruimte om cursussen, onderwijsprogramma’s en symposia te volgen. Over omgaan met stress en perfectionisme bijvoorbeeld. Voor mij was het op dat moment heel belangrijk om mezelf verder te ontwikkelen. Dat voelde heel bevrijdend.”

Het roer om

“In 2020 liep mijn promotiecontract in het ziekenhuis af. Toen had ik mijn plannen voor een carrière als internist of hematoloog al laten varen. Ik ontdekte namelijk dat ik meer afwisseling in mijn dagelijkse werkzaamheden en meer tijd voor mijn patiënten wilde hebben. Als internist breng je veel tijd door op je poli kamer en heb je vaak maar kort de tijd per consult. Ik wil aandacht kunnen hebben voor de hele persoon en niet alleen voor hun medische probleem. Op dat moment had ik twee opties: een specialisatie tot huisarts of de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Via een vriendin die in een verpleeghuis werkte, kwam ik in aanraking met de ouderengeneeskunde. Ik merkte hoe veelzijdig deze sector is. Je maakt deel uit van een multidisciplinair team van bijvoorbeeld fysio- en ergotherapeuten, verzorgenden, diëtisten en psychologen. Ik ontdekte dat ik deze vorm van samenwerking erg leuk vind. Dat gaf voor mij de doorslag om voor de ouderengeneeskunde te gaan.”

Overstap

“Na die beslissing heb ik een jaar lang in een verpleeghuis gewerkt. Vervolgens heb ik in 2022 de overstap naar TalentCare gemaakt. Onder andere vanwege het ontwikkelprogramma dat TalentCare biedt. Ik was namelijk nog steeds veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. Hun werkwijze paste daarom helemaal in mijn straatje.

Ik ging toen voor TalentCare aan de slag in een verzorgingstehuis in Vlaardingen. Daar werd nogmaals bevestigd dat ik de juiste keuze maak. De ouderenzorg is laagdrempelig en de werksfeer fijn. Bovendien zijn patiënten heel dankbaar. Ook dat maakt het werk erg leuk.

“Je merkt dat iedereen bij TalentCare achter je staat”

Maar ik kreeg ook nieuwe inzichten over het vak van arts. Vaak is genezing het doel van de behandeling. Zeker in de hematologie speelt dat een grote rol. Je blijft hopen op een oplossing. Maar in de ouderenzorg maak je andere afwegingen: blijf je eindeloos doorbehandelen of kies je uiteindelijk voor de kwaliteit van leven? Dat maakt dit werk enorm uitdagend.”

Meer complete zorgverlener

“Ook op persoonlijk vlak heb ik mijzelf doorontwikkeld bij TalentCare. Ik weet inmiddels veel beter wie ik ben en wat ik wil. Daar heeft TalentCare voor een belangrijk deel aan bijgedragen. Ik heb bijvoorbeeld enorm veel gehad aan het Persoonlijk Leiderschapsweekend als het gaat om doelen bepalen. Ook de gesprekken met mijn mentor boden veel steun. Je merkt iedere dag opnieuw dat de organisatie achter je staat. Ik ben in korte tijd een veel completere zorgverlener geworden.

De aandacht voor zelfreflectie heb ik achteraf wel gemist tijdens mijn opleiding. Je wordt daar voornamelijk klaargestoomd om kundig je werk te doen. Achteraf had ik TalentCare eerder na mijn opleiding willen ontdekken. Sterker nog: eigenlijk vind ik dat iedere beginnende arts de mogelijkheid moet krijgen om te starten bij TalentCare.”

Meer weten over werken én ontwikkelen?

Wij begeleiden artsen van ANIOS naar AIOS. Met ons ontwikkeltraject ontdek je welk specialisme en welke werkplek het beste bij je passen. Ontdek meer over onze ontwikkelprogramma’s voor artsen.