Als ik mijn moeder mag geloven, weet ik al sinds mijn vierde levensjaar dat ik dokter wil worden. Inmiddels ben ik 25 jaar en afgestudeerd arts. Maar wat nu? Ik weet dat ik huisarts wil worden, maar hoe ga ik dat doel bereiken? Maandelijks blogt Daniëlle, arts bij TalentCare, over haar vragen en ervaringen als ANIOS in de ouderengeneeskunde.
Het is een vraagstuk dat waarschijnlijk in de hoofden van veel geneeskundestudenten en net afgestudeerde artsen rondspeelt: ik ben (straks) arts, maar wat komt daarna? Voor de één betekent dat een zoektocht naar de best passende specialisatie, voor de ander staat al vast wat hij of zij wil worden en is de vraag eerder: hoe ga je jouw doel behalen? Ik val in die laatste categorie.
‘Je doet je best om aan alle eisen te voldoen, terwijl niet eens vaststaat wat die eisen zijn’
‘Help! ik wil heel graag huisarts worden, maar waar moet ik allemaal aan voldoen?’ Dit is kort samengevat mijn hulpvraag. Antwoord krijgen op die vraag blijkt lastiger dan gedacht. Om mij heen zie ik heel veel huisartsen-in-spé (en specialisten-in-spé) met dit soort vragen worstelen. Als je klaar bent met studeren, word je vrijgelaten in de grote-mensen-wereld. Je doet je best om aan alle eisen te voldoen, terwijl niet eens vaststaat wat die eisen zijn.
Een standaard traject
Ik heb het gevoel dat er een soort standaard traject is ontstaan: doe een jaar ervaring op bij de interne geneeskunde en – als het even kan – het liefst ook nog op de eerste hulp. Dan solliciteer je naar de opleiding en houd je je vingers gekruist. Heb je jezelf goed genoeg ontwikkeld? Én heb je dat voldoende kunnen laten zien tijdens je sollicitatiegesprekken?
Even vooropgesteld: ik heb echt geen probleem met interne geneeskunde en spoedeisende hulp. Sterker nog: het lijkt me hartstikke leuk om in het voortraject nog meer ervaring op te doen. Bijvoorbeeld op een SEH. Mijn punt is, dat dit geen ‘verplichting’ zou moeten zijn.
‘Het huisartsenvak is zo breed, dat er veel relevante vakgebieden zijn, waarin jij je kunt voorbereiden op jouw carrière als huisarts’
Het huisartsenvak is zo breed, dat er veel relevante vakgebieden zijn, waarin jij je kunt voorbereiden op jouw carrière als huisarts. Niet iedereen heeft dezelfde punten om aan te werken. En dus kun je na de studie jouw vervolgstappen aanpassen aan jouw ontwikkelpunten. Denk bijvoorbeeld aan competentie ontwikkeling, maar ook aan een eventuele verbreding van je kennis buiten de gezondheidszorg.
Mijn competenties
Mijn gedachtegang heeft zich vertaald naar een traject bij TalentCare, waarbij ik heb gekozen voor de positie ANIOS ouderengeneeskunde. Voor vier dagen per week. Deze keuze heb ik bewust gemaakt op basis van de competenties, waar ik graag nog aan wil werken: communicatie met patiënten met dementie en de begeleiding van het palliatieve traject. Door mijn werkweek van 4 dagen, heb ik nog een werkdag over voor mijn eigen bedrijf. Ik maak uitleg-video’s voor geneeskunde- en verpleegkundestudenten.
‘Met mijn werkervaring in de ouderenzorg investeer ik in mijn toekomst als all-round huisarts’
Bij Talent&Care wordt er naar al mijn vragen geluisterd. Collega’s zoeken mee naar antwoorden, waarbij mijn persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ik vertrouw erop dat ik door mijn werkervaring in de ouderenzorg mijn kansen zo groot mogelijk maak om te worden aangenomen voor de huisartsenopleiding. Én ik investeer in ervaringen, die mij tot een goede all-round huisarts maken.