Is het te laat voor een nieuwe keuze?

Esmee Peters werkte als verpleegkundige in het ziekenhuis maar werd steeds nieuwsgieriger wat er daarbuiten nog meer mogelijk was.

Verpleegkundige Esmee Peters was altijd al geïnteresseerd in de GGZ. Toch koos zij tijdens haar hbo-V opleiding voor het ziekenhuis. Maar het afgelopen jaar begon het steeds meer te kriebelen. Is het te laat voor een loopbaanswitch naar de psychiatrie? Esmee vertelt in deze blog over haar ervaringen en twijfels.

Als kersvers afgestudeerd verpleegkundige ging ik aan de slag in de kinderthuiszorg. Een van mijn patiëntjes zal ik niet snel vergeten. Het meisje met zware gedragsproblemen kon niet naar een reguliere school maar ging naar een speciale psychiatrische instelling met dagopvang en onderwijs. Als verpleegkundige kwam ik daar omdat het meisje ook diabetes had en driemaal daags gecontroleerd moest worden.

Ik vond het superinteressant om te zien hoe de leiding met alle gedragsproblemen omging

Chaos

De eerste keer dat ik dit meisje bezocht, werd mij verteld dat ik rustig kennis moest maken met haar. Ik werd voorbereid dat ze waarschijnlijk een woedeaanval zou krijgen omdat ze niet met nieuwe gezichten om kon gaan. Ik liep dan ook met de nodige gezonde spanning naar de groep waar het meisje in zat. Het begon direct chaotisch. Een van de kinderen had een woedeaanval en had iemand van de leiding aangevallen. Ondertussen was een ander kind aan het schelden en schreeuwen omdat hij honger had en was de leiding druk bezig een ruzie tussen twee andere kinderen op te lossen. Kortom chaos! Maar ik vond het tegelijkertijd superinteressant om te zien hoe de leiding met alle kinderen met verschillende gedragsproblemen omging.

Sterke band

De band tussen het meisje en mij werd steeds sterker naarmate ik vaker bij het meisje langsging. Dat viel ook op bij de leiding en psychologen. Ik kreeg regelmatig als feedback dat het meisje zich maar naar heel weinig mensen openstelde en ik was een van die mensen. Met de andere verpleegkundige kon zij het niet zo goed vinden dus kreeg ik te horen dat ze eigenlijk wilden dat alleen ik nog langs zou komen. Hoewel het normaal is dat het met de ene persoon beter klikt dan met een ander, vond ik het toch wel erg toevallig dat die klik er nu net was met een kind in een psychiatrische setting.

Het is nooit te laat voor een nieuwe keuze

Nieuwe uitdaging

Na een jaar werken in de kinderthuiszorg was ik toe aan een nieuwe uitdaging en wilde ik graag nieuwe ervaringen opdoen. Na een aantal afwijzingen in het ziekenhuis vanwege te weinig ervaring, kwam Talent&Care op mijn pad. Dat zij mij konden helpen met mijn persoonlijke ontwikkeling én het opdoen van meer ervaring, vond ik meteen interessant. Na een aantal gesprekken kwamen we samen tot de conclusie dat ik de psychiatrie nog steeds heel interessant vond en dan vooral in combinatie met acute zorg voor kinderen en jeugd. 

Ontdekkingstocht

Talent&Care ging met deze informatie voor mij op zoek naar een leuke en leerzame werkplek. Sinds 1 augustus ben ik in dienst en kan ik eindelijk na al die jaren gaan ontdekken hoe het eraan toegaat in de psychiatrie. Daar komen natuurlijk ook de nodige twijfels bij kijken. Pas ik als zorgverlener wel in de psychiatrie? Sta ik sterk genoeg in mijn schoenen en heb ik eigenlijk wel genoeg kennis om met kinderen om te gaan met psychiatrische problemen? Ondanks de onzekerheden ben ik blij dat ik de kans krijg om te ervaren hoe het is om in de psychiatrie te werken. Het is dus nooit te laat voor een nieuwe keuze.

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij net als Esmee de zorg buiten het ziekenhuis ontdekken? Ik help je graag bij je zoektocht.