Bij TalentCare staat de ontwikkeling van de zorgverlener centraal. Naast professionele ontwikkeling gaat dit ook om persoonlijke, vitale en sociale ontwikkeling. Tijdens het jaarlijks terugkerende Persoonlijk Leiderschap Weekend (PLW) lag de focus dit jaar op de ontwikkeling van deze drie aspecten.

Met een grote groep collega’s zijn we begin juni afgereisd naar Sint-Michielsgestel. Hier werd het weekend afgetrapt met een inspirerende keynote van Niek van den Adel over veerkracht, het thema van het weekend. Daarnaast werden er workshops in kleinere groepen gegeven door het team van Heartbeats. Ook was er voldoende tijd voor quality time met collega’s onder het genot van lekker eten, drinken, een feest én sportieve activiteiten. Wij spraken Michelle de Ruiter (27 jaar) en Maartje de Krom (26 jaar), beiden ANIOS bij TalentCare, over hoe zij het weekend hebben ervaren en wat het ze heeft gebracht.

Je eigen veerkracht opbouwen

Michelle is pas sinds kort werkzaam als ANIOS bij TalentCare, maar voelde zich meteen welkom tijdens het PLW. “Wat een mooie kans, een geheel verzorgd weekend weg op een prachtige locatie waar je aan je ontwikkeling kunt werken en fijne mensen leert kennen. Het was een weekend waar ik veel heb geleerd over mezelf en veerkracht.

Dankzij de veilige omgeving die tijdens het weekend werd gecreëerd, durfden mensen zich open te stellen en persoonlijke verhalen te delen. Daardoor heb ik geleerd dat ik zeker niet de enige ben die met bepaalde dingen worstelt. Anderen blijken ook onzeker, zijn ook bang om fouten te maken en weten ook niet precies welk specialisme het beste bij hen past. Door er met elkaar over in gesprek te gaan besef je dat het normaal is en leer je van anderen hoe zij ermee omgaan.”

Tijdens de workshops kregen wij handvaten om je eigen veerkracht op te bouwen.Die veerkracht kun je vervolgens inzetten op momenten dat het even tegen zit, of wanneer je bijvoorbeeld last hebt van de onzekerheid. Een manier is bijvoorbeeld door mensen om je heen te verzamelen die je energie geven en die je stimuleren in je ontwikkeling. Zoek deze mensen vervolgens op wanneer het even iets minder goed gaat.

Michelle vond het erg fijn om tijdens dit weekend zoveel verbintenis te voelen met haar collega’s. “Ik heb hen op een intensieve (tijdens de workshops) en ontspannen (o.a. tijdens borrels en sportieve momenten) manier beter leren kennen. Tevens heb ik van ze mogen leren, waar ik ze erg dankbaar voor ben.”

Uit mijn comfortzone stappen om mezelf te ontwikkelen

Maartje is sinds negen maanden werkzaam als ANIOS bij TalentCare en heeft net haar eerste werkplek binnen de ouderenzorg afgerond. Het PLW was dan ook een mooie manier om haar ervaringen als beginnend arts te delen met anderen. “Vooraf wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten, maar ik stond er voor open om nieuwe mensen te ontmoeten. Terugkijkend op het PLW zijn de verwachtingen van Maartje meer dan overtroffen. “Wat een bijzonder, mooi, uniek, inspirerend en motiverend weekend. Met name de saamhorigheid en openheid die ik tijdens het weekend heb gevoeld, is iets wat ik nog nooit eerder op een werkplek ervaren heb.”

Naast de ervaringen van Michelle die ik ook zeker deel, ben ik me persoonlijk nog meer bewust geworden van het belang van ontspanning naast en tijdens mijn werk. Voor mij was dit weekend dan ook een manier om te ervaren op welke manier ik echt kan ontspannen en tot mezelf kan komen. Naast de inhoudelijke workshops werden we namelijk meegenomen in de wereld van o.a. theater, klankschalen, yoga en bootcamp.”

Het woord ‘loslaten’ is iets waar Maartje na het PLW nog veel over nagedacht heeft. “Als zorgverleners zijn we geneigd om veel verantwoordelijkheid op ons te nemen en veel taken naar ons toe te trekken. Alles om zo goed mogelijk voor onze patiënten te zorgen. Maar wie zorgt er voor ons als we het niet meer alleen kunnen en wie legt er af en toe een arm op onze schouders? Tijdens het PLW werden deze vragen beantwoord en mochten we ervaren hoe het voelt om los te laten en niet alles alleen op te hoeven lossen. Voor mij was het PLW echt dé plek waar ik veilig uit mijn comfortzone mocht stappen om mezelf te ontwikkelen.”

Michelle en Maartje sluiten af met een gezamenlijke boodschap: “Voor ons allebei een ontzettend waardevol en leerzaam weekend. Het zijn van een goede zorgverlener voor anderen, begint immers bij goed zorgen voor jezelf. We gunnen elke zorgverlener een weekend zoals dit!”