Wat doen onze zorgverleners in hun vrije tijd? Waar krijgen ze energie van? Dat vertellen ze in de serie: Méér dan mijn werk. Annemiek, die in september begint aan de huisartsenopleiding, bakt graag. In dit artikel vertelt ze meer over haar passie – en deelt ze haar lievelingstaart.  

Naam: Annemiek Tatje
Leeftijd: 27
Werkt: ANIOS Psychiatrie (vanaf september huisarts in opleiding)  

“Ik vond het altijd al leuk om te bakken, maar deed dat meestal gewoon met van die taart- en cakemixen uit de supermarkt. Een jaar of twee geleden werd bakken een serieuze hobby.”

Dure bakspullen

“Ik stond een keer in een boekenzaak en zag daar leuke receptenboeken, zoals Taartbijbel. Daar stonden zoveel mooie taarten in. Toen dacht ik: ‘Laat ik eens proberen het helemaal zelf te doen’. De eerste taart die ik bakte, was voor mijn vaders verjaardag. Dat was een framboisier.

Ik kijk ook graag Heel Holland Bakt. Misschien heeft dat me ook wel geïnspireerd. Daarnaast scheelt het dat ik sinds een paar jaar het geld heb om zelf spullen aan te schaffen. Denk aan bakvormen, mixers en spuitzakken. Best een investering! Op zolder heb ik nu een grote stelling geplaatst met allerlei bakspullen. Ik heb daar zelfs een tweede diepvries staan, voor alle baksels die ik niet kwijt kan.  

“Mijn lievelingstaart is de Russische honingtaart”

Wat ik zoal bak? Van alles. Taarten, cakes en koekjes, maar ook hartige dingen, zoals brood of quiches. Eigenlijk waar ik op dat moment zin in heb. Laatst wilde ik een moeilijkere taart maken, met allemaal laagjes. Op andere momenten ga ik voor een makkelijker koekjesrecept. Mijn lievelingstaart is de Russische honingtaart. Google maar eens, die is zó lekker.”

Creaties van Annemiek

Raakvlakken met werk als huisarts

“Soms ben ik de hele dag aan het bakken. Heerlijk, vind ik dat. Laatst nam ik afscheid bij TalentCare en op mijn vorige werkplek, omdat ik na de zomer in opleiding tot huisarts ga. Toen heb ik drie of vier taarten gemaakt. Daar ben ik dan wel een paar avonden zoet mee. Ik denk dat ik gemiddeld om de week iets bak. Tijdens de coronacrisis wat vaker, vooral toen ik zelf corona had.

Het bakken heeft best veel raakvlakken met mijn werk in de zorg. Zo moet je precies en accuraat zijn. Een recept komt soms best nauw. Daarnaast moet je flexibel zijn, als het anders loopt dan je verwacht, moet je snel handelen. Tot slot baart oefening kunst. Dat geldt voor het bakken maar ook voor het werk als huisarts.  

Hoofd leeg door te bakken

De hobby biedt me vooral ontspanning. Als ik in de keuken sta, heb ik alleen aandacht voor het recept. En denk ik geen moment aan werk. Een bijkomend voordeel is dat ik mijn collega’s ook blij maak met mijn baksels. Soms vind ik het wel spannend als ze mijn creatie gaan proeven. Al heb ik eigenlijk nog nooit gehoord dat iemand het niet lekker vond.”

Lees ook het verhaal van Daphne

Verpleegkundige Daphne speelt al sinds haar twaalfde piano. Ze twijfelde zelfs een tijdje over het conservatorium. Lees waarom ze toch koos voor de zorg.