Kon ik maar wat meer tijd nemen voor een gesprek, dacht Annemiek regelmatig toen ze nog als leidinggevende in een ziekenhuis werkte. In 2021 begon ze bij TalentCare, en hier merkte ze meteen: “Persoonlijke aandacht staat voorop. Ik kan echt de tijd nemen om zorgverleners te begeleiden. Heel bevredigend.”
Hebben we genoeg personeel? Niet te veel verzuim? En gaat alles financieel goed? Als hoofd van verschillende afdelingen en poli’s had Annemiek de afgelopen vijftien jaar veel op haar bordje.
Ze gaf in haar laatste functie leiding aan zo’n honderd mensen. “Er was geen tijd om iedereen écht goed te spreken. Dat vond ik lastig. Je ziet dat mensen ergens tegenaan lopen, maar moet ze doorverwijzen naar iemand anders. Terwijl ik het begeleiden van mensen juist het leukst vind aan mijn werk als leidinggevende.”
Ervaring als verpleegkundige
Een behoefte die bij TalentCare bevredigd kon worden, merkte ze tijdens haar sollicitatie. Toen ze tijdens dat gesprek ook hoorde dat TalentCare zich de komende jaren nog meer wil richten op verpleegkundigen, ging haar hart sneller kloppen. Zelf is Annemiek haar carrière namelijk ook begonnen als verpleegkundige. “Ik ben dus goed op de hoogte van de inhoud van het vak en begrijp de struggles waar zorgverleners soms tegenaan lopen.”
Inmiddels werkt Annemiek als manager zorgverleners. Ze begeleidt artsen en verpleegkundigen bij hun ontwikkelproces. Tijdens het kennismakingsgesprek vraagt ze naar de doelen van de zorgverleners en hoe ze die willen bereiken. Vervolgens heeft ze elke zes weken een ontwikkelgesprek met de zorgverleners, waarin ze de voortgang bespreken.
“Ik kan hier ook aandacht besteden aan mijn eigen ontwikkeling”
Als de zorgverleners vastlopen, biedt Annemiek hulp of betrekt ze de juiste collega erbij. “Persoonlijke aandacht staat voorop. Ik kan de tijd nemen voor een gesprek met onze zorgverleners, en een bijdrage leveren aan hun groei als mens en professional. Heel bevredigend.”
Onzekerheden bespreken
Net als de zorgverleners kunnen ook kantoormedewerkers een ontwikkelprogramma volgen. Daarnaast geeft Annemiek ook zelf workshops. “Pfoeh, wat vond ik dat spannend. Ik wist dat het onderdeel van mijn werk zou zijn, maar zag er toch tegenop. Zou ik dat wel kunnen? Gelukkig werd ik stap voor stap meegenomen door mijn collega’s en directeur Stefan. Mijn onzekerheden heb ik uitgebreid besproken. Ik kan hier ook aandacht besteden aan mijn eigen ontwikkeling.”
Vooral het spreken voor grote groepen was een drempel voor Annemiek. “Dat kon ik gewoon niet zo goed”, vindt ze zelf. “Maar hier kon ik het in een veilige omgeving oefenen.” Eerst in een klein groepje met vijf zorgverleners, de komende tijd bouwt ze het uit naar grotere groepen.
De komende jaren wil ze voor grote groepen blijven staan, en de workshops ook buiten TalentCare aanbieden. Ook is ze van plan zelf workshops op te zetten, over onderwerpen als leiderschap en je mindset veranderen.
Persoonlijke groei is altijd belangrijk voor haar geweest. “Ik wil bijblijven, leren, niet stilstaan. En hoe kan ik zorgverleners enthousiasmeren over persoonlijke ontwikkeling als ik er zelf geen aandacht aan besteed?” Die ambitie moet je wel hebben om hier te werken, stelt ze. “Als je dat niet boeiend vindt, of
denkt dat je alles al kan, zit je hier niet goed.”
Jonge mindset
Bij TalentCare is de organisatiestructuur heel plat, vindt ze. “De lijntjes zijn kort. Je loopt makkelijk bij elkaar naar binnen.” In haar vorige banen hamerde Annemiek er ook altijd op: íedereen draagt bij aan de organisatie, welke functie hij of zij ook heeft.
Tot slot hecht Annemiek veel waarde aan de band met haar collega’s. “We zijn niet alleen bezig met werk, maar lunchen ook samen en borrelen regelmatig.” Met 45 jaar is Annemiek een van de oudsten van het team. Het kantoorteam is niet alleen jong qua leeftijd, ook qua mindset. “We zijn niet star of vastgeroest in onze gewoontes, maar kunnen open en fris naar iets kijken. ‘Zo doen we dat hier nu eenmaal’ is iets wat je hier nooit zult horen.”