Zorgende Millennials

Stefan Ottenbros vertelt over het voorrecht om dagelijks met milennials te mogen werken

Met millennials werken, ik zie het als een voorrecht. Met onze organisatie TalentCare heb ik de afgelopen jaren dagelijks mogen bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van gedreven millennials. Het maken van ontwikkelprogramma’s in de zorg is echt ons ding. We kunnen er zoveel in kwijt; we zien onze mensen gewoon groeien op allerlei vlakken in 2 jaar tijd. Fantastisch!

Wat zie ik ook ongelofelijk veel raakvlakken bij deze doelgroep. Iedereen wil het enorm goed doen. Iedereen wil het samen doen. En iedereen wil ruimte hebben voor vrije tijd, oftewel: een goede werk-privébalans. Tegelijkertijd denkt iedereen: ik mag niet falen. Ik moet slagen. Ik mag niet opgeven. Ik moet genoeg sociale dingen doen. Ik moet sporten. Ik moet er goed uitzien. Er moet zoveel! Vanuit eigen ervaring wil ik graag drie learnings meegeven. Wat ik iedere leeftijdsgenoot in de zorg mee wil geven:

Zorg goed voor jezelf

Het klinkt misschien gek, en ook wel egoïstisch, maar dat is hetabsoluut niet  Vergeet je omgeving en begin bij jezelf. Wat vind ik zelf belangrijk? Wat vind ik zelf leuk om te doen? Waar geniet ik van? Waar krijg ik energie van? Door continu met deze vragen bezig te zijn, zorg je in ieder geval dat je je bewust bent van datgene waar jij als mens van geniet. En bovendien ga je niet mee met de wensen van anderen om je heen. Tip: schrijf iedere ochtend vijf dingen op die jij vandaag graag wilt doen. Wat is écht van jou? En: doe een uur per dag echt even helemaal niks. Geen Netflix, telefoon weg. Even lekker een boek lezen, een rondje wandelen, of gewoon voor je uit kijken.

Stop met het kijken naar het gras van de buren

Stop alsjeblieft met vergelijken. De hele dag zien we dingen voorbijkomen, via Instagram en dat soort kanalen, waar we het mooie, prachtige, succesvolle en perfecte leven van anderen zien. Stop hier zo mee bezig te zijn. Het ziet er toch altijd beter uit dan jij je kan wensen. En het is onzin wat die kanalen vertonen. Laat het lekker achterwege! Doe waar je zelf gelukkig van wordt. Houd je van wandelen in het bos in het weekend? Ga dat lekker doen. Je mist dan wel dat gezellige feestje. Maar was dat wel daadwerkelijk wat jij wilde? Je ziet het toch wel op Instagram.

Blok tien minuten per dag voor je passie

In de zorg hebben we iedere dag te maken met van alles dat af ‘moet’. Er moet heel veel. Maar dat moeten komt voor een groot deel van jezelf. Als je nu eens begint met tien minuten per dag de tijd te nemen voor een onderdeel van je werk dat je fantastisch vindt. Tien minuten per dag. Die tijd is er altijd. Ook als dingen uitlopen, want je hebt die tien minuten geblokt, dus daar moet je je gewoon aan houden. In deze tien minuten ga je doen wat jij écht leuk vindt. Begin je dag ermee, sluit ermee af of doe het in de middag. Wat voor jou het beste werkt.

En uiteraard: er zijn nog heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je minder móet van jezelf. Maar ik hoop dat je, met deze drie punten morgen net iets beter kunnen aanvliegen dan gisteren. Wacht niet te lang, breng ze vandaag nog in de praktijk.

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling om zo een betere zorgverlener te worden?