Zorgheld Britt: “Hier is het nog heel rustig”

Britt degenkamp zorgheld

Ze zijn onmisbaar, iedere dag weer. En in deze roerige periode nóg meer. Wat zijn we trots op alle #zorghelden in Nederland. Ook de artsen en verpleegkundigen van TalentCare zetten zich keihard in voor hun patiënten. Hoe pakken zij dat aan? Wat doet de coronacrisis met hen? En hoe houden ze het hoofd koel? We vragen het verpleegkundige Britt (23), die in een psychiatrisch ziekenhuis in Tiel werkt.

Goedemorgen Britt! Hoe is het nu met je? 

“Goed. Het valt mee met de drukte. Gister was het even spannend. Toen werd er een patiënt opgenomen met coronaklachten. Gelukkig was de test negatief.”

Hoe is de situatie nu op je werk? 

“Rustig. Vorige week mocht er nog maar één bezoeker per patiënt komen, nu laten we helemaal geen bezoekers meer toe in het gebouw. De artsen en senior-verpleegkundigen zijn druk aan het overleggen wat we doen met therapieën en verlof van patiënten. Aan de ene kant kijken de patiënten ernaar uit om even naar huis te gaan, tegelijkertijd is het een risico. Verder houden we symptomen en klachten goed in de gaten. Bij de patiënten, maar ook bij onszelf.”

“Ik vind het mooi om te zien hoe heel Nederland waardering voor de zorg uit”

Hoe vinden de patiënten het dat er geen bezoek meer mag komen? 

“Heel jammer. In het weekend hebben ze geen therapie en krijgen ze normaal gesproken bezoek. Dat kan nu niet, dus dat is wennen. Hoe de patiënten op de situatie reageren, verschilt per persoon. De ene is heel geschokt, de ander best laconiek. Het ligt er ook aan hoe vaak het nieuws opstaat. Maar het is voor iedereen een vreemde, onvoorspelbare periode.”

Wat doet het met jou? 

“Zelf ben ik niet bang om corona te krijgen, maar het is wel vervelend dat ik het zou kunnen overdragen. Ik werk met ouderen, een risicogroep. Daarom ben ik extra voorzichtig. Ik kom zo min mogelijk buiten, was mijn handen en desinfecteer alles. Het is echt wennen. Ik wil mijn patiënten een luisterend oor bieden, maar ook niet te dichtbij komen. Dat voelt afstandelijk.”

Hoe zorg jij in deze tijd goed voor jezelf?

“Ik probeer meer fruit te eten en meer te slapen. Normaal gesproken moet ik elke vrijdag naar school, nu zijn de colleges online. Daardoor kan ik langer uitslapen. Verder is de situatie voor mij niet heel anders dan normaal. Ik ben gewend om hard te werken en altijd door te gaan. Zorgverleners in algemene ziekenhuizen met coronapatiënten hebben het op dit moment drukker en zwaarder. Tegen hen kan ik alleen maar zeggen: ga zo door. Iedereen doet zo hard zijn best. Ik vind het mooi om te zien hoe heel Nederland daar waardering voor uit.” 

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Bij TalentCare werken artsen en verpleegkundigen die werk willen maken van hun persoonlijke ontwikkeling. Sluit jij je bij onze beweging aan?