Zorgheld Marc: “Het is een marathon”

marc bilardie was arts tijdens corona

Ze zijn onmisbaar, iedere dag weer. En in deze roerige periode nóg meer. Wat zijn we trots op alle #zorghelden in Nederland. Ook de artsen en verpleegkundigen van TalentCare zetten zich keihard in om goede zorg te blijven leveren. Hoe gaat het met ze? Marc Bilardie (31) is arts-assistent ouderengeneeskunde in een verpleeghuis in Beverwijk. Hij vertelt wat de coronacrisis met hem doet. En hoe hij ondanks alles toch goed voor zichzelf zorgt.

Hoe is het met je?

“Ik vind het een enorm spannende periode. Het is een uitdaging om ondanks de drukte en afstand toch goede, persoonlijke zorg te verlenen. Ik kan bijvoorbeeld minder makkelijk mijn visites doen. En contact onderhouden met familieleden van de patiënt is lastiger nu ze niet meer op bezoek mogen komen. We hebben wel meer telefonisch contact. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Hoe is de situatie op je werk?

“Het is druk, iedereen werkt keihard. Alle aandacht gaat uit naar het coronavirus, maar andere dingen gaan ook gewoon door. Patiënten met een gebroken been hebben ook zorg nodig. Hier zijn ook al patiënten die het coronavirus hebben. We hebben een speciale cohortafdeling waar zieke patiënten worden verzorgd. Vandaag heb ik spoeddienst, dus ik kan worden opgeroepen om daar te helpen.”

“De collegialiteit binnen de beroepsgroep is groot”

Welk moment uit de afgelopen weken is je het meest bijgebleven?

“Ik moet regelmatig moeilijke gesprekken voeren met patiënten en hun naasten. Wat willen ze dat er gebeurt als de patiënt heel ziek wordt? Welke wensen zijn er? Hoe moeilijk ook, veel mensen waarderen het juist dat we dit vragen. We krijgen ook veel complimenten voor ons harde werken. Dat is echt een opkikker, je hebt soms zelf niet meer door hoe hard je eigenlijk werkt.”

Hoe zorg je in deze drukke tijd goed voor jezelf?

“Ik zorg altijd al goed voor mezelf, anders kan ik niet voor anderen zorgen. Ik loop graag hard. Dat probeer ik ook nu zeker drie keer per week te doen, al is het maar een half uurtje. Verder heb ik een gezin, dat gaat ook gewoon door. Maar grotere klussen in huis laat ik nu bewust liggen. Rust nemen is belangrijker. Ik ben ook lid van een appgroepje met collega’s van TalentCare. Er is altijd wel iemand die even vraagt hoe het gaat. En of ik nog heb hardgelopen. De solidariteit en collegialiteit binnen de beroepsgroep is groot. Heel fijn om te merken.”

Welke tip heb je voor je collega’s in de zorg?

“Luister goed naar je lichaam. Ben je gestrest of moe, neem dan rust. Dit is een marathon. Het helpt als je open bent naar je omgeving. Vertel eerlijk hoe het met je gaat. Mensen noemen ons helden en dat is heel mooi. Maar je mag ook kwetsbaar zijn. Twijfels en zwakheden horen ook bij dit werk. Het helpt als je die herkent en bespreekt met collega’s. Zodat je elkaar kunt helpen als je toch in de knel komt.”

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Heb jij het lef om de beste versie van jezelf te worden? Ik ga graag met je in gesprek om dat te ontdekken.