Zorgheld Simon: “Ik geef mijn collega’s betrouwbare informatie over corona”

Vitaliteit zorgverleners

Ze zijn onmisbaar, iedere dag weer. En in deze roerige periode nóg meer. Wat zijn we trots op alle #zorghelden in Nederland. Ook de artsen en verpleegkundigen van TalentCare zetten zich keihard in om goede zorg te blijven leveren. Simon Körver (28) werkt als ANIOS Ouderengeneeskunde in een verpleeghuis in Amersfoort. Hij vertelt hoe het met hem gaat, hoe hij collega’s probeert te ondersteunen én voor zichzelf zorgt.

Hoe is het met je?

“Nu gaat het goed. Maar toen de overheid met de eerste maatregelen kwam, liep ik wel tegen mezelf aan. Ik zoek altijd naar zekerheid, die viel nu weg. Dat beangstigde me. De eerste weken volgde ik het nieuws op de voet. Ik hield liveblogs bij en zat elke avond achter mijn laptop, op zoek naar nog meer informatie over corona. Tijdens de online intervisie die TalentCare vorige week hield, heb ik mijn onzekerheid gedeeld. Het advies van collega’s: probeer dat gevoel te accepteren en te omarmen. Je kunt nu eenmaal niet zoveel veranderen aan de huidige situatie.”

Hoe is de situatie op je werk?

“Het voelt als stilte voor de storm. Tot nu toe lijken we de dans redelijk te ontspringen. Op mijn afdeling is nog niemand positief getest. Al een week voor de eerste maatregelen hadden we de bezoeken stopgezet. Ik werk nu veel thuis, dat had ik voor de coronacrisis nog nooit gedaan. Gesprekken met patiënten en andere zorgverleners voer ik nu vooral telefonisch. Daarnaast kan ik opgeroepen worden voor spoeddiensten.”

Hoe ondersteun je collega’s in deze tijd?

“Ik vind het leuk om belangrijke informatie uit wetenschappelijke artikelen te destilleren. Dat kan ik ook goed. Naast mijn werk als ANIOS ben ik een promotietraject (PhD) aan het AMC aan het afronden en geef ik af en toe lezingen. Nu probeer ik mijn collega’s in het verpleeghuis en bij TalentCare te voorzien van evidence-based informatie. Zo vroeg het coronateam zich laatst af of het vernevelen van inhalatiemedicatie momenteel verstandig is. Ik bekijk dan wat betrouwbare bronnen daarover zeggen, zoals de WHO, het Nederlands Huisartsen Genootschap en vooraanstaande vakbladen. En vertel mijn collega’s vervolgens dat verneveling wordt afgeraden.

“Als ik te veel bezig ben met het nieuws, zoek ik afleiding”

Ik ben ook in gesprek met een hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de VU om te kijken of ik kan helpen met statistische ondersteuning en data-analyse. Wie weet kan ik een dagdeel bijdragen aan landelijk onderzoek naar corona.”

Hoe zorg je in deze drukke tijd goed voor jezelf?

“Ik haal energie uit sporten. Ik doe aan wielrennen, dat kan gelukkig in je eentje. Verder zoek ik afleiding als ik te veel bezig ben met het nieuws. Ik kijk een serie, lees een boek of poker online met vrienden. Verder bedenkt mijn vriendin leuke activiteiten. Zo hebben we laatst meegedaan met een online pubquiz en via Skype Yahtzee gespeeld met familie. Sociaal contact vind ik belangrijk.”

Waar ben jij meest trots op in deze tijd?

“Ik ben vooral trots op alle zorgverleners in de frontlinie. Ik heb nog niemand horen klagen. En ik vind het knap hoe snel de cliënten zich hebben aangepast. Ook al kan hun familie niet langskomen, ze blijven positief. Dat is mooi om te zien.”

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Alles start met zorgverleners. Want om voor anderen te kunnen zorgen, is het belangrijk ook goed voor jezelf te zorgen en je eigen weg daarin te vinden. Daar help ik je graag bij.