Het doorbreken van patronen uit mijn jeugd helpt mij een betere arts te worden

Betere arts

Fleur Pouwels (26 jaar) werkt nu bijna tweeënhalf jaar als ANIOS bij TalentCare. Deze tijd heeft Fleur optimaal benut, door te werken aan haar professionele en persoonlijke ontwikkeling en zich zo voor te bereiden op haar tijd als AIOS. In maart start Fleur namelijk met de huisartsenopleiding: “Door mijn werkplek in de psychiatrie wist ik zeker dat ik huisarts wilde worden.” Tijdens ons gesprek deelde ze openhartig haar ervaringen en motivaties die haar naar dit punt hebben geleid.

Aan het einde van haar coschappen voelde Fleur dat de sfeer binnen ziekenhuizen niet helemaal bij haar past. “De hiërarchie voelde niet prettig aan. Daarnaast realiseerde ik me dat ik geen sterke affiniteit had met één specifiek specialisme. Ik heb eerder een generalistische aanleg, waardoor ik huisarts of specialist ouderengeneeskunde overwoog als specialisatie.”

Aan de slag buiten het ziekenhuis

Haar weg naar TalentCare begon toen Fleur via anderen hoorde over de organisatie en de ontwikkelmogelijkheden. “De mogelijkheid om aan persoonlijke ontwikkeldoelen te werken, trok mij erg aan. Met een manager die betrokken was bij mijn ontwikkeling en oog had voor hoe het met mij ging als beginnend arts. Als ik tegen dingen aanliep, kon ik deze altijd met mijn manager bespreken.Ik zie mijn TalentCare manager dan ook als een mooie aansluiting op mijn supervisoren. Bij gesprekken met de supervisor ligt de focus meer op werk en de werksfeer, terwijl de ontwikkelgesprekken met mijn manager gericht waren op mijn persoonlijke leerdoelen. Door deze structuur kon ik aan zowel werkgerelateerde als persoonlijke ontwikkeldoelen werken. Soms moest ik een lastig gesprek voeren met mijn supervisor en dan was het ook heel fijn dat ik dit met mijn manager kon voorbespreken hoe ik dit het beste kon aanpakken. Van de adviezen die ik kreeg, maak ik nog steeds gebruik.”

Keuzes maken en afstrepen

Haar ervaring binnen verschillende vakgebieden, zoals de ouderengeneeskunde en de psychiatrie, bracht Fleur tot nieuwe inzichten. “Binnen de ouderengeneeskunde voelde ik me veilig na mijn coschappen. Ik vond het fijn dat er één supervisor was, in plaats van meerderen zoals in het ziekenhuis. De supervisie en vakgroep heb ik als heel ondersteunend ervaren. Ik kon hierdoor sneller mijn rol als arts pakken en dieper ingaan op de casuïstiek. Ik heb ervoor gekozen steeds minimaal een jaar op een werkplek te werken. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van het vakgebied en kon ik het optimale uit deze werkplek halen. Daarnaast is dit voor de continuïteit van de zorginstellingen waar ik werkte ook heel fijn.”

“Ik mis de somatiek te veel in de psychiatrie”

“Na een jaar begon ik bij een volgende werkplek in de psychiatrie. Mijn keuze voor psychiatrie was snel gemaakt. Dit is voor zowel specialist ouderengeneeskunde als huisarts een relevant vakgebied om te zien. Daarnaast had ik nog geen ervaring in dit vakgebied, ook niet tijdens mijn coschappen, door de coronacrisis lockdown. Ik wilde daarmee dus mijn ervaring uitbreiden en te weten komen of de opleiding tot psychiater voor mij wel of niet passend was. Ik kwam er al snel achter dat psychiater niets voor mij was. Ik merkte dat ik de somatiek te veel miste in de psychiatrie. Mijn Zindicator was hierdoor lager in de psychiatrie.” 

Bij haar keuze tussen huisarts en specialist ouderengeneeskunde speelde haar ervaring in de psychiatrie ook zeker een rol. Uiteindelijk trok de veelzijdigheid van het huisartsenvak, met de mogelijkheid om ook met kinderen te werken, Fleur het meest aan. “Ik werk nu een dag per week op de jeugdpoli, waardoor ik relatief veel kinderen zie. Ik vind de afwisseling en diverse patiëntenpopulatie juist heel leuk. Dat zou ik toch missen als ik in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde zou gaan. Dat gaf de doorslag om mijn sollicitatie voor de huisartsenopleiding te versturen.”

Professionele en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand

Haar tijd bij TalentCare bracht Fleur niet alleen professionele groei, maar ook persoonlijke ontwikkeling. “Door coaching ontdekte ik patronen uit mijn jeugd die invloed hadden op mijn houding op het werk en privéleven. Ik merkte dat ik afstand hield tot collega’s, omdat ik bang was om afgewezen te worden. Ik startte met coaching omdat ik graag wilde weten waar dit door kwam en hoe ik dit kon veranderen. Doordat ik dit nu weet, kan ik bewust keuzes maken om dit te veranderen en trek ik minder snel een muurtje op. Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven, kom op voor mijn eigen standpunten en merk dat ik zelfverzekerder ben in patiëntcontacten en rondom ernstige psychiatrische situaties. Wat ik het grootste compliment vind, is dat mijn manager en collega’s die verandering ook zien. Ik laat meer van mezelf zien en deel mijn gedachten rondom patiënten en behandelingen.”

Fleur heeft veel onderwijs gevolgd over persoonlijke ontwikkeling. Het was soms veel reizen maar ik had het er voor over. Ik vind het wel heel goed dat het onderwijs bij TalentCare nu anders georganiseerd gaat worden. Niet meer in de avonden naar Bussum, maar één dag per kwartaal de hele dag in een thema duiken en vervolgens twee avonden digitaal vanuit huis. Dit geeft meer rust en zo heb je meer aan het onderwijs.”

Fleur heeft in haar tijd bij TalentCare een mooi ontwikkelpad bewandeld, van het verkennen van diverse vakgebieden tot het maken van een weloverwogen keuze voor de huisartsgeneeskunde, waar ze binnenkort mee van start zal gaan vanuit het Erasmus MC in de regio Zeeland. Fleurs verhaal illustreert haar ontwikkeling en vastberadenheid om een pad te kiezen dat het beste past bij haar als persoon. Iets dat ze elke arts gunt.

Lees ook het verhaal van Mirte

Mirte Bosman ging in 2023 in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Zij heeft zich als ANIOS in haar tijd bij TalentCare ook op zowel persoonlijk als professioneel vlak ontwikkeld. Hierdoor wist ze na twee werkplekken met welke specialisatie ze wilde starten: “Voor mij als arts is een van de belangrijkste dingen dat je een band op kunt bouwen met mensen. Dat heb ik gevonden in de ouderengeneeskunde.” Je leest het hele verhaal van Mirte hier.

Michelle Verwijs
Zorgzoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Weet jij als ANIOS nog niet precies binnen welk vakgebied je in opleiding wilt? Ik vertel je graag meer over ontwikkelen en werken bij TalentCare.